Biszkopt z cytrynową pianką i musem mango
Lekkie, cytrynowe ciasto z musem mango. Przez konsystencję „ptasiego mleczka” doskonale będzie pasować, po wcześniejszym schłodzeniu, przede wszystkim jako letni wypiek. Natomiast dzięki wykorzystaniu polpy z mango z puszki, jest to jak najbardziej ciasto całoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim.
Na ciasto składa się cienki, jasny biszkopt, śmietanowo-jogurtowa pianka, usztywniona galaretką, oraz warstwa mango, również z dodatkiem galaretki.
Ciasto jest mięciutkie, delikatnie, piankowe. Słodkie, ale nie przesłodzone.
Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki na biszkopt z cytrynową pianką i musem mango:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru drobnego
- 75-80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
Cytrynowa pianka:
- 330 g śmietany kremówki 30 %
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 op. galaretki cytrynowej
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka gęstej polpy/przecieru z mango (np marki Vitasia)
- 2 op. galaretki krystalicznej lub cytrynowej
Jak przygotować biszkopt z cytrynową pianką i musem mango?
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, chwilę miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Ciasto wylewamy na blaszkę 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
Cytrynowa pianka:
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej jogurt oraz przestudzoną, ale wciąż płynną galaretką.
Piankę cytrynową przekładamy (można zaczekać 2-3 minutki, aż pianka zacznie tężeć) na zimny biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Mus mango:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć (kiedy nabierze „kisielowatej” konsystencji), łączymy ją z polpą mango, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Ponownie odstawiamy, aż nieco stężeje (2-3 minutki lub dłużej, wg potrzeby).
Masę wylewamy na stężałą cytrynową piankę.
Ciasto odstawiamy do lodówki.