Biscotti

Zdjęcie - Biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejne spotkanie w Wypiekaniu na śniadanie. Tym razem nie było ani Małgosi, ani Dobrawki (to znaczy jak jak się później okazało Dobrawka była), które zwykle prowadzą ten cykl i Małgosia poprosiła żebym ja się tym zajął i wymyślił jakiś temat. Fantastycznie, przyjąłem to z wielką radością. Madzia podpowiedziała mi żebym zarzucił temat biscotti. W sumie niegłupi pomysł, warto by to zrobić. Robi się łatwo i szybko, a jest naprawdę smaczne. Biscotti po wosku oznacza: podwójnie pieczone. A są to po prostu takie jakby suchary, pieczone dwukrotnie. Znane również jako cantucci, cantuccini lub biscotti di Prato. Bo wywodzą się właśnie z miasta Prato w Toskanii. Można spotkać wiele odmian biscotti, z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak np. żurawina, rodzynki, orzechy, pistacje, morele, czy inne suszone owoce. Ale te oryginalne, biscotti di Prato, są skromne: z migdałami i skórką cytrynową. I takie właśnie zaproponowałem w Wypiekaniu na śniadanie. Zanim podam wam przepis dodam jeszcze, że Włosi jadają je jako maczając w kawie lub jako dodatek do słodkiego deserowego toskańskiego winna Vin Santo. Ale równie dobrze boscotti smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.

Bardzo się starałem żeby to było prawdzie oryginalne biscotti di Prato.Przepis opracowałem na podstawie oryginalnych włoskich receptur. 

150 g mąki pszennej, 70 g białego cukru, 1 jajko, 100 g migdałów w całości ze skórką, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny.

Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.
Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp.
Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.
Gotowe.
Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti :) Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Szczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Smacznego i do zobaczenia przy kolejny Wypiekaniu na śniadanie. Albo wcześniej :)

Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: (lista aktualizowana na bieżąco)

Zdjęcie - Biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Cantuccini
1

Cantuccini

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pomarańczowe biscotti z migdałami – przepis
5

Pomarańczowe biscotti z migdał…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cantucci / cantuccini
6

Cantucci / cantuccini

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta
1

Włoskie mini pączki z ricotty…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy