Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty w sezonie wiosennym lub letnim to jedno z tych dań, które każdego warto przygotować. Bigos jest lekki, szybko w przygotowaniu i co najważniejsze zdrowy dzięki dodaniu warzyw sezonowych.

Bigos najlepiej smakuje dzięki dodaniu dobrej jakości kiełbasy, ale również możesz go wzbogacić dodając odrobinę wędzonego boczku. Bigos z dodatkiem świeżego chleba jest niesamowicie pyszny lub dodatkiem młodych ziemniaczków.

Bigos z młodej kapusty uwielbiam i w mojej kuchni będzie już co roku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 1 duża cebula
  • 300 g kiełbasy
  • 2 nieduże marchewki
  • 500 ml bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę obieramy z naderwanych liści, myjemy i szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Marchewki obieramy i kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodajemy kiełbasę, marchewkę i przez kilka minut smażymy. Wlewamy bulion, wrzucamy kapustę, listki, kminek oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. W międzyczasie wykonujemy zasmażkę. Masło roztapiam na patelni, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszam drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia, aby nie było grudek. Podsmażam, aż zacznie być brązowa. Dodajemy do kapusty i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek.

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy