Bigos z młodej kapusty - pyszny


Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Za zrobienie bigosu z młodej kapusty zabierałam się już chwilę. Zawsze coś wypadło, a to domownicy jakoś nie bardzo podchodzili do tego pomysłu ;-) Tym razem powiedziałam robię i koniec :-) Bigos jest pyszny, delikatny, idealny na drugi dzień. Smakował wszystkim i na pewno będę go robić częściej. Przepis znalazłam tutaj (klik), troszkę zmodyfikowałam pod siebie. Polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 większa główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • około 150 g kiełbasy (podwawelska)
  • około 150 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek koperku
  • 2 liski laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz


1. Kapustę myjemy, szatkujemy i wkładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kapusty.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu), jak się nam ładnie wytopi tłuszcz, to dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną (obraną ze skóry) kiełbasę. Podsmażamy.
3. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy listki laurowe, wiele angielskie, odrobinę solimy i wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pamiętajmy o mieszaniu.
4. Pod koniec duszenia dodajemy ocet, przecier pomidorowy i koperek. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :-)
5. Teraz musimy przygotować jeszcze zasmażkę: Na małej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy do kapusty, mieszamy i gotowe :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - pyszny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą
2

Łazanki z młodą kapustą, boczk…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grochówka

Grochówka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

food² food²
Food Square

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Klasyczna marchewka z groszkiem do obiadu
1

Klasyczna marchewka z groszkie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

Grillowane szparagi z sosem cz…

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka z musztardowym dressingiem

Sałatka z musztardowym dressin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z melonem i fetą

Sałatka z melonem i fetą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Surówka ekspresowa

Surówka ekspresowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie