Bigos z młodej kapusty

Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos.
Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej.
Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole. Z racji, iż przygotowuje się go naprawdę szybko, ratuje często sytuację, gdy pomysłu i czasu na gotowanie brak. Przygotowując bigos z młodej kapusty, warto zrobić go ciut więcej. Obiad na 2-3 dni mamy z głowy.
Bigos z młodej kapusty podajemy z pieczywem lub gotowanymi, młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PRZEPIS NA
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki na bigos:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej
  • 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g )
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie bigosu z młodej kapusty:
Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć.
Przekroić główkę kapusty na pół, każdą z połówek niezbyt drobno zszatkować.
Poszatkowaną kapustę obgotować we wrzącej wodzie. Gotować około 3 minut, po tym czasie odcedzić kapustę i ponownie przełożyć ją do garnka. Wlać około 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć.
Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody - wlać do bigosu, wymieszać. Całość zagotować.
Na koniec dodać pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki duszone w młodej  kapuście
4

Pulpeciki duszone w młodej ka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
3

Kritharaki - makaronowa sałatk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowo od A do M
1

Fasolka szparagowa z pomidoram…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Eintopf z kurek i dorsza
1

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą
1

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!
2

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia