Bigos z młodej kapusty

Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos.
Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej.
Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole. Z racji, iż przygotowuje się go naprawdę szybko, ratuje często sytuację, gdy pomysłu i czasu na gotowanie brak. Przygotowując bigos z młodej kapusty, warto zrobić go ciut więcej. Obiad na 2-3 dni mamy z głowy.
Bigos z młodej kapusty podajemy z pieczywem lub gotowanymi, młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PRZEPIS NA
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki na bigos:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej
  • 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g )
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie bigosu z młodej kapusty:
Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć.
Przekroić główkę kapusty na pół, każdą z połówek niezbyt drobno zszatkować.
Poszatkowaną kapustę obgotować we wrzącej wodzie. Gotować około 3 minut, po tym czasie odcedzić kapustę i ponownie przełożyć ją do garnka. Wlać około 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć.
Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody - wlać do bigosu, wymieszać. Całość zagotować.
Na koniec dodać pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki duszone w młodej  kapuście
4

Pulpeciki duszone w młodej ka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sałatka z pora i krewetek
1

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit