Bigos z dyni i warzyw korzennych
Uniwersalna potrawka z dyni i warzyw korzennych, takich jak cebula, pietruszka i marchewka. Dodatkowo w bigosie, pojawia się swojska kiełbasa i suszone grzyby. Ten bigos jest bezproblemowy w przygotowaniu i każdemu przypadnie do smaku. Jeżeli doprawisz go curry i ostrą papryczką – bigos zyska smak orientalny. Jeżeli dodasz owoce jałowca, lubczyk, majeranek – otrzymasz potrawę, zbliżoną do smaku tradycyjnego bigosu. Przygotuj go na obiad lub na obiadokolację. Podaj z kaszą lub z razową bagietką ?
Składniki / 3 porcje
- 350 g. startej na dużych oczkach dyni piżmowej
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 4 pomidory bez skórki (u mnie –> z tego przepisu )
- garść suszonych grzybów
- 100 g swojskiej kiełbasy
- 80 g swojskiego boczku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczka kminku
- 4 ziarna nasion jałowca
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na 30 minut.
Na dużej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, dodaję cebulę i drobno pokrojony boczek. Całość smażę mieszając. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję drobno pokrojoną kiełbasę. marchewkę i pietruszkę. Wszystko ponownie smażę mieszając bez przykrycia około 5 minut.
Dodaję pokrojone pomidory, liście laurowe, rozgniecione nasiona jałowca, kminek i lubczyk. Całość mieszam i duszę pod przykryciem około 20 minut. Opcjonalnie, można dodać 1/2 szkl. wody.
Dodaję osączone, drobno pokrojone grzyby i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem kolejne 15 minut. Do czasu, kiedy dynia będzie miękka.
Gotowy bigos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z razowym pieczywem. Smacznego ?
Miąższ dyni, którego nie wykorzystasz, pokrój w kostkę, schowaj do woreczka strunowego i daj do zamrażarki. Więcej o dyni i sposobach na dynię przeczytasz tutaj ===> Jak zrobić mus z dyni