Bigos staropolski



Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję i część zamrażam bo po pierwsze taki przemarznięty jest jeszcze lepszy, a po drugie mam przed samymi świętami więcej czasu na wypieki.” „Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem. Bigos już gotów.” (A.Mickiewicz -„Pan Tadeusz”)

Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bigos staropolski
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
1 kg pieczonych mięs (wołowiny, wieprzowiny, gęsiny)wraz z sosami z pieczenia
25 dag kiełbasy jałowcowej
25 dag gotowanej szynki
10dag suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki gęsiego smalcu
10 dag suszonych śliwek
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól pieprz cukier

Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Rano ugotować w wodzie, w której się moczyły po uprzednim przelaniu jej przez drobne sitko (najlepiej nie zlewać wszystkiego do końca bo na dnie mógł się osadzić piasek). Kapustę pokroić i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać wszystkie sosy z pieczeni i wywar z gotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu dodając kolejno pokrojone w kostkę pieczone mięsiwa i gotowaną szynkę, pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojone w cienkie paseczki gotowane grzyby, przesmażone na smalcu drobno posiekane cebule i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Bigos przeprawić solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Na końcu wlać czerwone wino. Gotować na małym ogniu często mieszając jeszcze godzinę. Na drugi dzień bigos odgrzewamy . Najsmaczniejszy jest po trzecim odgrzaniu a nawet przemrożeniu.
Smacznego :)
Aronia

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
1

Pyszne pączki Hanny Szymanders…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chrust vintage
2

Chrust vintage

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
1

Sznycel drobiowy w koprze włos…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kurczak zapiekany w sosie curry
9

Kurczak zapiekany w sosie curr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru
1

Karkówka w sosie śliwkowym z w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pierogi z mięsem z rosołu
3

Pierogi z mięsem z rosołu

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!