Bigos po azjatycku
Dziś przychodzę z przepisem na bigos po azjatycku z grzybami shiitake i maitake. Jest c u d o w n y. Mam zamiar zrobić do niego bułeczki bao. Przepis na nie znajdziecie: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/buleczki-bao-z-grzybami-
Składniki:
750 gram kiszonej kapusty (u mnie z marchewką)
2 suszone śliwki ( najlepiej wędzone)
2 dymki lub cebula
5 grzybów suszonych shiitake
garść suszonych grzybów maitake
3 łyżki sosu sojowego
szczypiorek
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby umyć i namoczyć w szklance wody ok. 20 minut. Po tym czasie gotować kilka minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Dodać odciśniętą kapustę i śliwki. Dodać sos sojowy oraz wodę z gotowania się grzybów. Grzyby natomiast pokroić w cienkie paski. Dusić całość ok. godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i posypać szczypiorkiem.