Bigos

Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bigos to potrawa godna każdego polskiego stołu i wbrew pozorom przygotowanie go wymaga użycia najlepszych składników. I pewnie ile domów tyle smaków. Niestety ja się za przyrządzanie bigosu nie biorę, bo w naszej rodzinie jest to męski obowiązek i chyba przyjemność, bo nas kobiet nie dopuszczają wtedy do garów. Tym razem jednak mój mąż zrobił wyjątek, abym mogła obfotografować cały rytuał:-)
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
" Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem".

fragment księgi IV – Dyplomatyka i łowy, „Pan Tadeusz” A. Mickiewicz
Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,7 kg wołowiny,
  • 30 dag kiełbasy polskiej,
  • 10 - 15 dkg smalcu,
  • 10 dkg suszonych podgrzybków,
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 4 liście laurowe
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:
Grzyby suszone przepłukać. Słodką kapustę dość grubo poszatkować, wrzucić do garnka i gotować, aby zmiękła. Kapustę kiszoną przepłukać, poszatkować, zalać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu. W czasie gdy obie kapusty się gotują, pokroić mięso w kostkę i podsmażyć na smalcu. Na drugiej patelni to samo zrobić z kiełbasą. Potem wymieszać słodką kapustę z kiszoną, dodać grzyby, mięso i kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie. Podlać wodą, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić potrawę mielonym pieprzem i solą.
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bigos gotować przez około 2-3 h na małym ogniu, lub zapiekać w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Tak postępować przez co najmniej 3 dni ( czyli 3 razy po 2-3h każdego dnia). 3 dniowe gotowanie powoduje, że bigos ma najlepszą konsystencję i smak. Jeśli w czasie mieszania okaże się, że potrawa zaczyna przywierać do dna, dolać troszkę wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z pieczywem.
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Coleslaw z czerwonej kapusty i buraków
2

Coleslaw z czerwonej kapusty i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Coleslaw
2

Coleslaw

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
2

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust