Białe risotto [baza]

Zdjęcie - Białe risotto [baza] - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skusiłam się w końcu, żeby wypróbować przepis na risotto. Zaczęłam od podstaw, bazujac na przepisie z książki Jamiego " Jamie's Italy", lekko ją modyfikując. Przede wszystkim wzięłam pod uwagę, że na dwie osoby nie ma sensu robić, zgodnie z przepisem 6 porcji, wystarczą 2-3 ;). Ryż na risotto odkopałam z szafki, które kupiłam daaawno temu, z zamiarem użycia :) Samo w sobie risotto wyszło smaczne, nawet mężowi, który za ryżem nie przepada, chyba smakowało ;) Podaję proporcje wykorzystane przeze mnie, na 3 porcje.
Składniki
  • 200-250g ryżu na risotto (arborio)
  • 0.5l bulionu (zgodnie z uznaniem - warzywnego, drobiowego, rybnego...)
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • odrobina (łyżka?) masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • seler (ja nie dałam, bo nie miałam ;))
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • 35g masła
  • 60g parmezanu (startego)
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Podgrzej/przygotuj bulion. Cebulę i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i dorzuć masło. Do rozgrzanego tłuszczu wrzuć cebulę, czosnek (i seler) i duś (na małym ogniu) przez ok. 15 minut, aż cebula i czosnek zmiękną, ale nie zbrązowieją. Po tym czasie wsyp ryż i podkręć płomień. Mieszaj ryż, aż będzie lekko przezroczysty. Dolej wina i mieszaj dalej. Kiedy wino wsiąknie w ryż daj pierwszą porcję bulionu i szczyptę soli. Zmniejsz ogień. Dodawaj bulion porcjami, ciągle mieszając - zajmuje to ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryż jest ugotowany - jeśli nie, dodawaj bulion do uzyskania pożądanego efektu - jeśli skończy Ci się bulion, dodaj wody. Dopraw. Po ugotowaniu ryżu, zdejmij gaz z kuchenki i dodaj parmezanu i masła - dobrze wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką na 2 minuty. Smacznego!



Zdjęcie - Białe risotto [baza] - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chili con setas

Chili con setas

figmara figmara
figowe smaki

Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Pikantne risotto z chorizo i c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batat…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square

Jogurtowa panna cotta z galaretką i owocami
2

Jogurtowa panna cotta z galare…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
2

Panna cotta z pieczonymi figam…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Foccacia z kaparami i pomidorkami
2

Foccacia z kaparami i pomidork…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Parmigiana z cukinii
2

Parmigiana z cukinii

Tyna Tyna
In cooking we trust