Bezglutenowy chleb śliwkowy
Mam to szczęście, że nie muszę być na diecie bezglutenowej. Szczerze współczuję wszystkim, którzy nie mogą jeść tradycyjnego pieczywa. Dlatego wykorzystuję swoje doświadczenie w pieczeniu i od czasu do czasu szykuję przepis na bezglutenowe wypieki.
Nauczyłam się już, że sukcesem jest dodanie do ciasta czegoś co nawilży wypiek i sprawi, że miąższ nie będzie taki zbity. To może być ryż i rozgniecione banany, albo puree ziemniaczane.
Rozpoczął się sezon na śliwki, więc tym razem wykorzystałam domowe powidła śliwkowe, a wierzch chleba również ozdobiłam śliwkami.
Mąki bezglutenowe możecie wymieszać jakie chcecie, u mnie przeważyła w cieście mąka gryczana, bo fajnie komponuje się ze śliwkami. Wykorzystałam też ziemniaczaną i jaglaną.
5.0 z 1 ocen Bezglutenowy chleb śliwkowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g dowolnych mąk bezglutenowych (u mnie gryczana, ziemniaczana i jaglana)
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g powideł śliwkowych
- 330 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 śliwki
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto minutę do dokładnego połączenia składników.
- Formę keksówkę smarujemy olejem/oliwą, wykładamy pergaminem, smarujemy go również wewnątrz (dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy). Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy połówkami śliwek. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.