Beszamel- idealny
Beszamel, to podstawa do sosów np. dodajemy zółty ser i mamy serowy sos do mięs na ciepło albo zimno.
Wloska kuchnia niemal stoi na beszamelu- lasagnia,canneloni i wszelkiego rodzaju zapiekane potrawy polewane sa sosem beszamelowym,dzisiaj podaje przepis na beszamel - najlepszy.
Zapraszam!
Beszamel- idealny
. 500 ml zimnego mleka
. 50 gr masla
. 2 lyzki maki pszennej
. galka myszkatalowa
. sol
Wykonanie
- maslo rozgrzewamy w rondelku
- kiedy sie rozpusci dodajemy make i mieszamy energicznie
- zdejmujemy garnek z ognia,dodajemy mleko i mieszamy do momentu,kiedy maka z maslem calkowicie rozpusci sie w mleku
- rondelek z powrotem wedruje na ogien
- mieszamy plyn przez caly czas az do pojawienia sie pierwszych babelkow
- do sosu dodajemy galke muszkatalowa i sol
- sol przelewamy do miseczki i natychmiast okrywamy folia spozywcza
- beszamel mozemy przechowywac w lodowce do kilku dni
Pozdrawiam!