Beszamel- idealny

Beszamel- idealny

Beszamel, to podstawa do sosów np. dodajemy zółty ser i mamy serowy sos do mięs na ciepło albo zimno.

Wloska kuchnia niemal stoi na beszamelu- lasagnia,canneloni i wszelkiego rodzaju zapiekane potrawy polewane sa sosem beszamelowym,dzisiaj podaje przepis na beszamel - najlepszy.

Zapraszam!

Zdjęcie - Beszamel- idealny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Beszamel- idealny

. 500 ml zimnego mleka

. 50 gr masla

. 2 lyzki maki pszennej

. galka myszkatalowa

. sol

 

Wykonanie

- maslo rozgrzewamy w rondelku

- kiedy sie rozpusci dodajemy make i mieszamy energicznie

- zdejmujemy garnek z ognia,dodajemy mleko i mieszamy do momentu,kiedy maka z maslem calkowicie rozpusci sie w mleku

- rondelek z powrotem wedruje na ogien

- mieszamy plyn przez caly czas az do pojawienia sie pierwszych babelkow

- do sosu dodajemy galke muszkatalowa i sol

- sol przelewamy do miseczki i natychmiast okrywamy folia spozywcza

- beszamel mozemy przechowywac w lodowce do kilku dni

Pozdrawiam!

Kategorie przepisów