Batony musli
Mam w domu maturzystkę i bardzo przeżywam te dni... Wolałabym sama iść i zdawać niż czekać i tak się denerwować. Batony musli zrobiłam z myślą o córci, aby mogła się posilić i ewentualnie, żeby były smaczną przekąską w Jej przygotowaniach do kolejnych egzaminów:-)
Składniki:
- 1 rozgnieciony dojrzały banan,
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych,
- 50 g orzechów laskowych,
- 100 g owoców suszonych ( dałam 80 g żurawiny i 20 g rodzynek),
- 100 g nasion (dałam 80 g słonecznika i 20 g nasion chia),
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 150 g miodu,
- 100 g masła orzechowego,
- 30 g masła.
Przygotowanie:
Uprażyć na patelni płatki owsiane, posiekane orzechy i słonecznik. W garnku rozpuścić miód, masło i masło orzechowe. Podgrzewać do połączenia masy, nie gotować. Wymieszać wszystkie składniki, wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i mocno ręką przyciskać, żeby dobrze uformować w zwartą masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stop. C i zapiekać do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika obciążyć blachę i dociskać ciężkimi książkami do całkowitego wystygnięcia. Pokroić w batony, przechowywać w szczelnym pojemniku.