Batatowe gnocchi z kurkami
Buona sera! Być może kogoś to ZASKOCZI, ale na włoskie kopytka wcale nie mówimy GNOCZI, a gnocchi (njoki). Przed Wami batatowe gnocchi.
Que sera sera, więc nie zabraknie tu sera, bo taplają się one w kremowym sosie z kurkami i śmierdzielem Camembertem, a wspaniałym dopełnieniem jest tu tymianek i kwaskowata porzeczka.
Batatowe gnocchi
- 500 g batata
- jajko
- 220 g mąki pszennej + do podsypania
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
Sos kurkowy z serem pleśniowym i porzeczką
- 200 g kurek
- cebula
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- gałązka tymianku
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu winnego
- 150 g sera Camembert
- 200 ml śmietanki kremówki
- gałązka czerwonej porzeczki (ok. 30 gramów)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Gnocchi:
- Batata kroimy na 3-4 części, kładziemy na blasze piekarnika i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Drugą możliwością jest ugotowanie go, aż będzie miękki.
- Ciepłego batata obieramy ze skórki i ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
- Gdy lekko przestygnie, dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i sól.
- Wyrabiamy masę krótko, do połączenia składników.
- Teraz są dwie możliwości:
- Ciasto przekładamy na blat kuchenny i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przykładamy je do specjalnie wyrzeźbionej deseczki (segnagnocchi) tocząc ją, aby powstał wzorek lub odznaczamy widelcem tworząc paseczki. Uformowane gnocchi układamy na tacy posypanej mąką.
- Druga opcja to uformowanie wałeczków i wycinanie kopytek, do których przygniatamy lekko widelec.
- Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minut lub do momentu ich wypłynięcia.
- Ugotowane odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię z sosem
Sos:
- Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, oraz oczyszczone kurki (większe kroimy na mniejsze części). Dodajemy posiekane drobno chilli oraz tymianek, przyprawiamy pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i ocet, karmelizujemy krótką chwilę.
- Wlewamy połowę kremówki i dodajemy posiekany drobno Camembert, zmniejszamy ogień i mieszamy czekając, aż ser się roztopi i zagęści. Po 3 minutach wlewamy resztę kremówk, wrzucamy kuleczki porzeczki i i podgrzewamy jeszcze z 3 minuty, przyprawiając na koniec sos solą.
- Do tak przygotowanego sosu wrzucamy gnocchi, aby sos pokrył kluski.
- Gnocchi możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem.