Batatowe gnocchi z kurkami

Batatowe gnocchi z kurkami

Buona sera! Być może kogoś to ZASKOCZI, ale na włoskie kopytka wcale nie mówimy GNOCZI, a gnocchi (njoki). Przed Wami batatowe gnocchi.

Que sera sera, więc nie zabraknie tu sera, bo taplają się one w kremowym sosie z kurkami i śmierdzielem Camembertem, a wspaniałym dopełnieniem jest tu tymianek i kwaskowata porzeczka. 

Batatowe gnocchi

  • 500 g batata
  • jajko
  • 220 g mąki pszennej + do podsypania
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli

Sos kurkowy z serem pleśniowym i porzeczką

  • 200 g kurek
  • cebula
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • gałązka tymianku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu winnego
  • 150 g sera Camembert
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • gałązka czerwonej porzeczki (ok. 30 gramów)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Gnocchi:

  1. Batata kroimy na 3-4 części, kładziemy na blasze piekarnika i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Drugą możliwością jest ugotowanie go, aż będzie miękki.
  2. Ciepłego batata obieramy ze skórki i ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
  3. Gdy lekko przestygnie, dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i sól.
  4. Wyrabiamy masę krótko, do połączenia składników.
  5. Teraz są dwie możliwości:
  6. Ciasto przekładamy na blat kuchenny i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przykładamy je do specjalnie wyrzeźbionej deseczki (segnagnocchi) tocząc ją, aby powstał wzorek lub odznaczamy widelcem tworząc paseczki. Uformowane gnocchi układamy na tacy posypanej mąką.
  7. Druga opcja to uformowanie wałeczków i wycinanie kopytek, do których przygniatamy lekko widelec.
  8. Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minut lub do momentu ich wypłynięcia.
  9. Ugotowane odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię z sosem

Sos:

  1. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, oraz oczyszczone kurki (większe kroimy na mniejsze części). Dodajemy posiekane drobno chilli oraz tymianek, przyprawiamy pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i ocet, karmelizujemy krótką chwilę.
  2. Wlewamy połowę kremówki i dodajemy posiekany drobno Camembert, zmniejszamy ogień i mieszamy czekając, aż ser się roztopi i zagęści. Po 3 minutach wlewamy resztę kremówk, wrzucamy kuleczki porzeczki i i podgrzewamy jeszcze z 3 minuty, przyprawiając na koniec sos solą.
  3. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy gnocchi, aby sos pokrył kluski.
  4. Gnocchi możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem.

Zdjęcie - Batatowe gnocchi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Batatowe gnocchi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Batatowe gnocchi z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów