Barszcz z ziemniakami
Barszcz czerwony jemy z pasztecikami lub z uszkami. Czasem jest on w talerzu, czasem w bulionówce. Najbardziej jednak odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :)
Barszcz czerwony dołączam do zabawy Gotujemy po polsku, pod patronatem zpierwszegotłoczenia.pl.
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką
1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
4 spore buraki
3 grzybki suszone
sól i szczypta cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szkl śmietanki kremówki
ponadto:
ziemniaki puree
1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle
Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować na malutkim ogniu około 1 godziny. Zdjąć z palnika. Dodać sól, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Dodać śmietanę, jeszcze raz wymieszać.
Podawać z ziemniakami puree z cebulką na osobnym talerzyku.