Barszcz wigilijny

Zdjęcie - Barszcz wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)
Barszcz wigilijny

2,5 litra wody

1 kg buraków

100 g suszonych grzybów

2 marchewki

1 pietruszka

ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera

por (biała część)

3 kulki ziela angielskiego

2 listki laurowe

sok z pół cytryny

sól,

szczypta cukru do smaku


Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu*. Odstawić. Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**. Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru.
* grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut.
** na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny
7

Barszcz wigilijny

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Czerwony barszcz  wigilijny
5

Czerwony barszcz wigilijny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wigilijny karp – najlepszy!
1

Wigilijny karp – najlepszy!

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Sałatka ziemniaczana ze śledzi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Wytrawny placek (galette) z botwinką

Wytrawny placek (galette) z bo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

Suflet z botwiną i parmezanem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym

Kuskus z botwinką, orzechami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta z botwinką i serem feta

Tarta z botwinką i serem feta

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chlebek buraczany

Chlebek buraczany

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit