Barszcz czerwony do picia
Barszcz czerwony na wigilijny stół jest bardzo aromatyczny, można podawać go z uszkami czy też pierogami, ile domów tyle przepisów :-) Polecam
- 2 kg buraków
- 3 litry wody
- 3 obrane marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka (korzeń)
- 5 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 10 kapeluszy suszonych grzybów
- 1 mała główka czosnku
- sól,pieprz do smaku
- 1-2 łyżki octu
- majeranek według uznania ja dałam ok 3-4 łyżki
Buraki wyszoruj, włożyć do garnka wraz z innymi warzywami - zalać wodą i gotować do miękkości , dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz sól, pieprz gotować do miękkości buraków - warzywa odcedzić. Do ugotowanego wywaru buraczanego dodać 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku kilka kapeluszy grzybów oraz majeranek i łyżkę octu. Gotować jeszcze ok 30 minut podawać na gorąco do picia. Barszcz można przecedzić jeśli przeszkadza wam majeranek.
Smacznego Wydrukuj przepis