Barszcz biały – świąteczny
Jedna z naszych ulubionych zup na delikatnym zakwasie na biały barszcz z jarzynami, chrzanem, swojską kiełbasą i jajkiem oczywiście. Na początek gotuję wywar, dodaję warzywa, następnie zakwas i chrzan. Kiełbasę i drobno pokrojony boczek przesmażam na cebuli i dodaję do bulionu. Do zupy wykorzystuję podwędzaną kiełbasę głogowską lub kiełbasę białą,które świetnie się sprawdzają w tego rodzaju potrawach. Zupa pożywna i bardzo świąteczna, koniecznie z wędzonką. Na świątecznym stole, można ją podać w małym, specjalnie pieczonym chlebku – to na pewno będzie smak Świąt Wielkanocnych ?
Składniki
- 1, 5 litra wywaru np. na wędzonych żeberkach
- 0, 5 l zakwasu na biały barszcz
- 200 g białej kiełbasy lub wędzonej kiełbasy głogowskiej
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 100 ml śmietany do zup
- 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
- jajka na twardo do podania
Do gorącego wywaru daję pokrojone w plasterki warzywa – pietruszkę, seler, marchewkę i liście laurowe gotuję około 15 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i daję na rozgrzaną patelnię. Kiedy boczek zacznie się topić, dodaję drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę pokrojoną na grubsze plasterki. Całość smażę około 4 minuty, do czasu kiedy kiełbasa delikatnie się przyrumieni. Boczek i kiełbasę dodaję do wywaru razem z zakwasem. Całość ponownie gotuję, około 40 minut na małym ogniu. Dodaję śmietanę, chrzan i majeranek, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam do smaku. Do każdej porcji dodaję jajko gotowane na twardo i świeżą pietruszkę. Smacznego ?
Wpis we współpracy z firmą Rogalscy od pokoleń. Wędliny są bez glutaminianu sodu i bez konserwantów oprócz soli. Dowóz świeżych wędlin na teren Śląska i Krakowa. Serdecznie polecam ?