Barszcz biały – świąteczny

Barszcz biały – świąteczny

Jedna z naszych ulubionych zup na delikatnym zakwasie na biały barszcz z jarzynami, chrzanem, swojską kiełbasą i jajkiem oczywiście. Na początek gotuję wywar, dodaję warzywa, następnie zakwas i chrzan. Kiełbasę i drobno pokrojony boczek przesmażam na cebuli i dodaję do bulionu. Do zupy wykorzystuję podwędzaną kiełbasę głogowską lub kiełbasę białą,które świetnie się sprawdzają w tego rodzaju potrawach. Zupa pożywna i bardzo świąteczna, koniecznie z wędzonką. Na świątecznym stole, można ją podać w małym, specjalnie pieczonym chlebku – to na pewno będzie smak Świąt Wielkanocnych ?

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                      Składniki

  • 1, 5 litra wywaru np. na wędzonych żeberkach
  • 0, 5 l zakwasu na biały barszcz
  • 200 g białej kiełbasy lub wędzonej kiełbasy głogowskiej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 100 ml śmietany do zup
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • jajka na twardo do podania

Do gorącego wywaru daję pokrojone w plasterki warzywa – pietruszkę, seler, marchewkę i liście laurowe gotuję około 15 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i daję na rozgrzaną patelnię. Kiedy boczek zacznie się topić, dodaję drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę pokrojoną na grubsze plasterki. Całość smażę około 4 minuty, do czasu kiedy kiełbasa delikatnie się przyrumieni. Boczek i kiełbasę dodaję do wywaru razem z zakwasem. Całość ponownie gotuję, około 40 minut na małym ogniu. Dodaję śmietanę, chrzan i majeranek, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam do smaku. Do każdej porcji dodaję jajko gotowane na twardo i świeżą pietruszkę. Smacznego ?

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

   Wpis we współpracy z firmą Rogalscy od pokoleń. Wędliny są bez glutaminianu sodu                    i  bez konserwantów oprócz soli. Dowóz świeżych wędlin na teren Śląska i                                                         Krakowa. Serdecznie polecam ?

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów