Barszcz biały – świąteczny

Jedna z naszych ulubionych zup na delikatnym zakwasie na biały barszcz z jarzynami, chrzanem, swojską kiełbasą i jajkiem oczywiście. Na początek gotuję wywar, dodaję warzywa, następnie zakwas i chrzan. Kiełbasę i drobno pokrojony boczek przesmażam na cebuli i dodaję do bulionu. Do zupy wykorzystuję podwędzaną kiełbasę głogowską lub kiełbasę białą,które świetnie się sprawdzają w tego rodzaju potrawach. Zupa pożywna i bardzo świąteczna, koniecznie z wędzonką. Na świątecznym stole, można ją podać w małym, specjalnie pieczonym chlebku – to na pewno będzie smak Świąt Wielkanocnych 🙂

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                      Składniki

  • 1, 5 litra wywaru np. na wędzonych żeberkach
  • 0, 5 l zakwasu na biały barszcz
  • 200 g białej kiełbasy lub wędzonej kiełbasy głogowskiej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 100 ml śmietany do zup
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • jajka na twardo do podania

Do gorącego wywaru daję pokrojone w plasterki warzywa – pietruszkę, seler, marchewkę i liście laurowe gotuję około 15 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i daję na rozgrzaną patelnię. Kiedy boczek zacznie się topić, dodaję drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę pokrojoną na grubsze plasterki. Całość smażę około 4 minuty, do czasu kiedy kiełbasa delikatnie się przyrumieni. Boczek i kiełbasę dodaję do wywaru razem z zakwasem. Całość ponownie gotuję, około 40 minut na małym ogniu. Dodaję śmietanę, chrzan i majeranek, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam do smaku. Do każdej porcji dodaję jajko gotowane na twardo i świeżą pietruszkę. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

   Wpis we współpracy z firmą Rogalscy od pokoleń. Wędliny są bez glutaminianu sodu                    i  bez konserwantów oprócz soli. Dowóz świeżych wędlin na teren Śląska i                                                         Krakowa. Serdecznie polecam 🙂

Zdjęcie - Barszcz biały – świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krem z pieczonej dyni z curry

Krem z pieczonej dyni z curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa chrzanowa
1

Zupa chrzanowa

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa koperkowa z białą kiełbasą
6

Zupa koperkowa z białą kiełbas…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowa zupa krem z curry
2

Dyniowa zupa krem z curry

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pikantna zupa dyniowa z ziołami i parmezanem
2

Pikantna zupa dyniowa z ziołam…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Żółte pomidory i papryka. Zupa w kolorze słońca!

Żółte pomidory i papryka. Zupa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
1

Krem chrzanowy z ziemniakami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zakwas na barszcz biały
1

Zakwas na barszcz biały

napiecyku napiecyku
napiecyku

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek z pieczenią z białej kie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Roladki schabowe w sosie musztardowym
2

Roladki schabowe w sosie muszt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit