Banh mi śniadaniowe

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #173: Banh mi śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W morzu jest wiele ryb, a kanapek jest pół światu, ale czasem trafiasz na jedną i mimo jej wad, kochasz ją całym sercem.

Poznawanie smaków i eksperymenty w kuchni są dla mnie ważnym elementem kulinarnego życia. Jest jednak pewna kanapka, którą mogłabym jeść na okrągło i wątpię, że bym się nią znudziła. Wystarczyłoby, że za każdym razem przyrządzałabym ją trochę inaczej i właściwie często to robię, bo banh mi robiłam już w wielu wariacjach. Wietnamskimi kanapeczkami chętnie karmię znajomych, (jeśli częstuję nimi w domu to znaczy, że kogoś lubię) i serwuje je na imprezach.

Czasem wychodzi prawie idealna, czasem trochę mniej, bo nie zadbam o szczegóły, ale taka przecież jest dojrzała miłość. Widzisz czyjeś wady, a mimo tego je akceptujesz. Sekretem udanej banh mi jest puszysta bułeczka z zabójczym glutenem (do której dodaję kurkumę lub musującą witaminę C), orientalny sos na bazie majonezu, chrupiące i pikantne pikle, świeżą kolendrę i jakiś składnik, który udaje, że gra pierwsze skrzypce, chociaż tak naprawdę jest najmniej ważny. Czasem jest to grillowany stek wołowy z trawą cytrynową, czasem krewetki, innym razem kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Ostatnio w wersji wegańskiej dla koleżanki zastąpiłam majonez gęstym mlekiem kokosowym i podałam karmelizowane, wędzone tofu.

Tym razem jednak wymarzyła mi się wersja śniadaniowa. Z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem. Kanapka nie wymaga długiego przygotowania rano, pod warunkiem, że wcześniej upiekliście lub kupiliście bułki, macie już gotowy sos i zamarynowane pikle (marchewkę, ogórka i kalarepkę/rzodkiewki). Jeśli nie uda wam się zdobyć kolendry to nic się nie stanie, kiełki lub mięta też dadzą radę. A o smaku banh mi przekonajcie się sami, nie musi być waszą ulubioną kanapką, ale na pewno się polubicie :)


Banh mi śniadaniowe
  • 2 miękkie bułeczki
  • świeża kolendra
Pikle:
  • marchewka
  • kalarepka/pół białej rzodkwi/kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
Sos:
  • łyżka majonezu
  • 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
Śniadaniowe dodatki:
  • 2 jajka
  • 2-4 plastry wędzonego boczku
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz

  1. Obraną marchewkę i kalarepkę kroimy w słupki. Ogórka obieramy co drugie pasmo, kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ, resztę kroimy w półplasterki.
  2. Warzywa łączymy z posiekanym czosnkiem, chilli, sosem rybnym, octem, cukrem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.
  3. Majonez łączymy z sosem słodko-kwaśnym.
  4. Bułeczki podpiekamy w tosterze lub piekarniku.
  5. Na patelni kładziemy plastry boczku, smażymy aż się zarumieni z dwóch stron i wytopi z niego tłuszcz. Wbijamy jajka i smażymy sadzone, aż się zetną tak jak lubimy. Jajko przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem do smaku.
  6. Przekrojone bułki smarujemy sosem, wykładamy odsączone z marynaty pikle, kładziemy po jajku i plastrze boczku. Na koniec wypełniamy bułki świeżą kolendrą.
* W wersji wegańskiej w piklach rezygnujemy z sosu rybnego, majonez zastępujemy kremem kokosowym, a zamiast jajka i boczku wybieramy podsmażone i przyprawione tofu.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Zapiekanki z salami i rukolą
1

Zapiekanki z salami i rukolą

Beti Beti
kruche babeczki

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Cukinia zapiekana z serem grana padano i oregano

Cukinia zapiekana z serem gran…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Biszkoptowy omlet śniadaniowy

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami

aronia aronia
Wiem co jem

Frittata ze szparagami i sosem chimichurri

Frittata ze szparagami i sosem…

food² food²
Food Square

Placuszki serowe z jabłkami
4

Placuszki serowe z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia