Bananowe muffinki z kruszonką

Delikatne i puszyste bananowe muffinki z kruszonką. Przepis z wykorzystaniem miękkich i mocno dojrzałych bananów, dzięki czemu dodajemy mniej cukru.

Muffinki są niesamowicie leciutkie i delikatne, a na wierzchu mamy fajny kontrast w postaci chrupiącej kruszonki. Do wykonania nie potrzeba miksera, jedynie składniki na ciasto mieszamy łyżką do połączenia.

Bananowe muffinki z kruszonką to świetny i zdrowy deser, z którym poradzi sobie każdy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bananami.

Zdjęcie - Bananowe muffinki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BANANOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: około 8-10 babeczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże banany, mocno dojrzałe
  • 3/4 szklanki cukru np. trzcinowego
  • 1 jajko duże, temp. pokojowa
  • 65 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżki zimnego masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy razem z cukrem, jajkiem, roztopionym masłem i solą. Mokre składniki mieszamy z suchymi tylko do połączenia.
Mąkę, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu.

Zdjęcie - Bananowe muffinki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy