Bakłażany po kaszubsku

Bakłażany po kaszubsku
Przepis - Wydrukuj przepis

Czy są na sali miłośnicy słodko-wytrawnych połączeń? Ja się do nich na pewno zaliczam, uwielbiam gdy słodycz przełamana jest kontrastującym smakiem. Pizza z ananasem? Jestem za! :))))

Zdjęcie - Bakłażany po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale do brzegu. Dziś przepis ewidentne wzorowany na śledziowym klasyku z Wybrzeża czyli na śledziach po kaszubsku. Wersja roślinna, równie moim zdaniem smaczna, nieco delikatniejsza w smaku od oryginału.

Przepis - Wydrukuj przepis

Na solidny słoik potrzebować będziecie 2 dorodne bakłażany i sporą cebulę- to baza.

Bakłażany smażę na oleju, można je też upiec do miękkości (w piekarniku, rozłożone na dużej blaszce, ewentualnie skropione oliwą). Gotowe krążki bakłażana wkładam na moment do gorącego sosu na patelni, żeby trochę nim nasiąkły, a następnie przekładam do słoika. Takim bakłażanom najlepiej dać trochę czasu, żeby się przegryzły. Noc w lodówce, przed podaniem na stół, na pewno dobrze im zrobi. Od razu jednak zasugeruję, żeby podawać je w temperaturze pokojowej (a nie wprost z lodówki), mają wtedy więcej smaku, czuć ich aromat.

Sos do bakłażanów do kaszubsku musi być wyrazisty, to połączenie słodyczy z lekką kwasową nutą- pomidorów. Sama lubię dodać jeszcze nieco octu balsamicznego, żeby sos miał mocniejszy smak. Jednak sami musicie próbować i doprawić sos pod swój gust dodając nieco więcej cukru (miodu), soli, świeżo mielonego pieprzu, octu (balsamicznego lub winnego). Pamiętajcie też o soli! Tak, to naprawdę bardzo ważny składnik, szczególnie że same bakłażany są raczej neutralne w smaku i trzeba im przyprawami pomóc, bo mogły stać się gwiazdami tego dnia.

Przy okazji serdecznie zapraszam do obejrzenia tego przepisu w formie filmowej, znajdziecie go na moim Instagramie, O TUTAJ, klik!

Jeśli macie ochotę poznać inne świąteczne przepisy (w tym klasyczny przepis na ŚLEDZIE po kaszubsku), zapraszam do mojego eBooka- O TUTAJ, klik!

Składniki:
  • bakłażan - 2 szt
  • cebula - 1 duża szt
  • rodzynki - 1/3 szklanki
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • woda - 1/2 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • ocet balsamiczny - do smaku, ok. 1 łyżka
  • liść laurowy - 2-3 szt
  • ziele angielskie - 3-4 kulki
  • kolendra - 1/3 łyżeczki ziarenek
  • olej rzepakowy - do smażenia
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Bakłażany pokrój w plastry o grubości ok.1 cm.
  2. Plastry usmaż do miękkości na oleju. Posól i odstaw.
  3. Na patelnię wlej nieco oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj cukier i smaż na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękka.
  4. Dodaj przyprawy: liść laurowy, kolendrę, ziele angielskie.
  5. Dodaj przecier pomidorowy, rodzynki i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw sos do smaku (sól, cukier, ocet balsamiczny, pieprz…).
  7. Do ciepłego sosu włóż plastry bakłażana.
  8. Danie (np. przełożone do słoika) wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj w temp. pokojowej.

Kategorie przepisów