Bakłażany à la parmigiana

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parmigiana di Melanzane czyli włoska zapiekanka z bakłażanów, z mozzarellą i sosem pomidorowym. Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje, wyśmienicie jak na dnie prosto z Italii przystało.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę przyznać, że jest przy niej trochę pracy, bo każdy krążek bakłażana obsmażyć należy najpierw na oliwie. Mówi się, że to właśnie oliwie bakłażany zawdzięczają swój wyśmienity smak, jednak dziś chciałabym pokazać wersję „fit” tego przepisu. Mniej kalorii, równie dużo smaku, a i pracy mniej- bo bakłażany upieczone są w piekarniku. Całość robi się więc w zasadzie sama!

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania mojej wersji parmigiany wykorzystałam malutkie bakłażany z mojego ogródka, naturalnie tak samo przygotować możecie klasyczne, duże sztuki- nieco dłużej będą się piekły, aby miąższ stał się miękki, to jedyna różnica.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parmigiana przygotowana z małych bakłażanków to świetna przystawka, duże sztuki sprawdzą się znakomicie na wegetariański obiad.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakłażan - 2 duże sztuki
  • pomidory - 4 sztuki (lub 1/2 litra passaty pomidorowej)
  • szalotka - 1 sztuka (lub 1/2 małej cebuli)
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • mozzarella - 1 kula
  • parmezn - 1/2 szklanki, świeżo tarty
  • sól, pieprz - do smaku
  • bazylia - do podania
Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Skórkę nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem i ułóż (miąższem do dołu) na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz, aż warzywa będą zupełne miękkie- w zależności od ich wielkości, ok. 20-30 minut.

W tym czasie przygotuj sos. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj pokrojone pomidory (lub passatę pomidorową). Smaż na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos (pomidory możesz wcześniej obrać ze skórki, jeśli Ci przeszkadza). Dopraw do smaku.

Mozzarellę pokrój w plastry.

Bakłażany przełóż na blaszce miąższem do góry. Na wierzchu ułóż porcję sosu pomidorowego, na nim mozzarellę i posyp parmezanem. Wstaw pod grill piekarnika (ok.220 oC) i zapiecz, aż sos się stop i lekko zarumieni. Podawaj skropione oliwą, ze świeżymi listkami bazylii.

Przepisy z tych kategorii

Babka jogurtowa
1

Babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao
1

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Faworki drożdżowe z piekarnika
1

Faworki drożdżowe z piekarnika

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa gołąbkowa
2

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Makaron z orzechami i serem pleśniowym

Makaron z orzechami i serem pl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
1

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!