Bakłażany à la parmigiana

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parmigiana di Melanzane czyli włoska zapiekanka z bakłażanów, z mozzarellą i sosem pomidorowym. Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje, wyśmienicie jak na dnie prosto z Italii przystało.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę przyznać, że jest przy niej trochę pracy, bo każdy krążek bakłażana obsmażyć należy najpierw na oliwie. Mówi się, że to właśnie oliwie bakłażany zawdzięczają swój wyśmienity smak, jednak dziś chciałabym pokazać wersję „fit” tego przepisu. Mniej kalorii, równie dużo smaku, a i pracy mniej- bo bakłażany upieczone są w piekarniku. Całość robi się więc w zasadzie sama!

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania mojej wersji parmigiany wykorzystałam malutkie bakłażany z mojego ogródka, naturalnie tak samo przygotować możecie klasyczne, duże sztuki- nieco dłużej będą się piekły, aby miąższ stał się miękki, to jedyna różnica.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parmigiana przygotowana z małych bakłażanków to świetna przystawka, duże sztuki sprawdzą się znakomicie na wegetariański obiad.

Zdjęcie - Bakłażany à la parmigiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • bakłażan - 2 duże sztuki
  • pomidory - 4 sztuki (lub 1/2 litra passaty pomidorowej)
  • szalotka - 1 sztuka (lub 1/2 małej cebuli)
  • oliwa - ok. 4 łyżki
  • mozzarella - 1 kula
  • parmezn - 1/2 szklanki, świeżo tarty
  • sól, pieprz - do smaku
  • bazylia - do podania
Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Skórkę nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem i ułóż (miąższem do dołu) na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz, aż warzywa będą zupełne miękkie- w zależności od ich wielkości, ok. 20-30 minut.

W tym czasie przygotuj sos. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj pokrojone pomidory (lub passatę pomidorową). Smaż na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos (pomidory możesz wcześniej obrać ze skórki, jeśli Ci przeszkadza). Dopraw do smaku.

Mozzarellę pokrój w plastry.

Bakłażany przełóż na blaszce miąższem do góry. Na wierzchu ułóż porcję sosu pomidorowego, na nim mozzarellę i posyp parmezanem. Wstaw pod grill piekarnika (ok.220 oC) i zapiecz, aż sos się stop i lekko zarumieni. Podawaj skropione oliwą, ze świeżymi listkami bazylii.

Przepisy z tych kategorii

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti al pesto trapanese
1

Spaghetti al pesto trapanese

Beti Beti
kruche babeczki

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem

Pomidorowe podpłomyki ze słone…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gnocchi zapiekane z sosem puttanesca
1

Gnocchi zapiekane z sosem putt…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena