Bakaliowe samosy
Składniki:
- 300 g ciasta filo
- 200 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
- 100 g obranych pistacji
- 100 g suszonych moreli
- 2 jabłka
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- starta skórka i sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce łączymy jabłka, rodzynki, żurawinę, pistacje, pokrojone morele, przyprawę, rum oraz dobrze wyszorowaną i startą skórkę z pomarańczy razem z sokiem. Farszem odstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aż smaki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Ciasto filo układamy krótszym bokiem od siebie, tniemy wzdłuż na równe pasy (pracujemy szybko, bo ciasto filo wysycha). Każdy pas smarujemy olejem Kujawski 3 ziarna, nakładamy łyżkę nadzienia, składamy raz na lewo, raz na prawo, tworząc trójkątną paczuszkę.
Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu olejem Kujawskim i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min., aż samosy się przyrumienią.
Podajemy na ciepło, można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl