Bakaliowe samosy

Bakaliowe samosy

Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakaliowe samosy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 300 g ciasta filo
  • 200 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g obranych pistacji
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce łączymy jabłka, rodzynki, żurawinę, pistacje, pokrojone morele, przyprawę, rum oraz dobrze wyszorowaną i startą skórkę z pomarańczy razem z sokiem. Farszem odstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aż smaki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Ciasto filo układamy krótszym bokiem od siebie, tniemy wzdłuż na równe pasy (pracujemy szybko, bo ciasto filo wysycha). Każdy pas smarujemy olejem Kujawski 3 ziarna, nakładamy łyżkę nadzienia, składamy raz na lewo, raz na prawo, tworząc trójkątną paczuszkę. 

Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu olejem Kujawskim i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min., aż samosy się przyrumienią. 

Podajemy na ciepło, można oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl 

Kategorie przepisów