Bajgle z parmezanem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.
Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam!

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki orkiszowej jasnej 630

100 ml mleka
140 ml wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu/cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
2-3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszenia
  • włączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować 1 l wody z dodatkiem łyżki cukru. Każdy krążek z osobna przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzać w gotujacej się wodzie na 30 sekund. Obgotowane układać na papierowym ręczniku na moment do osuszenia, następnie przenieść na blaszkę do pieczenia. Posypać bułeczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik żydowski dla NieAlergika

Piernik żydowski dla NieAlergi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bajgle
1

Bajgle

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zielona pascha
2

Zielona pascha

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szakszuka
1

Szakszuka

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Coleslaw
2

Coleslaw

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Swedish PRINCE Cake
2

Swedish PRINCE Cake

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Cynamonowa owsianka z karmeliz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jogurtowe pankejki z borówkami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik na miodowych blatach

Sernik na miodowych blatach

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka