Bajgle z parmezanem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.
Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam!

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki orkiszowej jasnej 630

100 ml mleka
140 ml wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu/cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
2-3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszenia
  • włączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować 1 l wody z dodatkiem łyżki cukru. Każdy krążek z osobna przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzać w gotujacej się wodzie na 30 sekund. Obgotowane układać na papierowym ręczniku na moment do osuszenia, następnie przenieść na blaszkę do pieczenia. Posypać bułeczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kostka pijak

Kostka pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy drożdżowe z jabłkami
1

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…
2

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto knoppers na herbatnikach
2

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Ryba w sosie chraimeh
1

Ryba w sosie chraimeh

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z groszkiem
1

Makaron z groszkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cała prawda o karpiu po żydowsku
2

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sałatka izraelska (Israeli salad)
1

Sałatka izraelska (Israeli sal…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Chałka żydowska
2

Chałka żydowska

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog