Bajgle z parmezanem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork.
Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam!

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki orkiszowej jasnej 630

100 ml mleka
140 ml wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu/cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
2-3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszenia
  • włączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować 1 l wody z dodatkiem łyżki cukru. Każdy krążek z osobna przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzać w gotujacej się wodzie na 30 sekund. Obgotowane układać na papierowym ręczniku na moment do osuszenia, następnie przenieść na blaszkę do pieczenia. Posypać bułeczki startym parmezanem. Piec 15 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Zdjęcie - Bajgle z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust