Bajaderka


Zdjęcie - Bajaderka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Chociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się do pracy i sama upiekłam to ciasto. Zajadałam je potem z apetytem wiedząc, że żadna przykra niespodzianka na pewno mnie nie spotka. Było właśnie takie jak je sobie wyobrażałam.”
Zdjęcie - Bajaderka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bajaderka
(źródło – MojeCiasto.pl)
Składniki:
prostokątna forma o wym. 22x28cm

Ciasto:
250g miękkiego masła lub margaryny
200g cukru
2 jajka
420g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 szklanka mleka
100g cukru pudru
2 szklanki bakalii (suszone morele, rodzynki, orzechy)
100g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
400g twardej marmolady (użyłam własnych bardzo dobrze wysmażonych powideł z czarnej porzeczki)

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 30%

Przełóż wszystkie składniki ciasta do miski i wyrób mikserem do połączenia składników. Przełóż na matę i szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.
Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia dostosowane do wielkości blaszki. Na każdym rozwałkuj porcję ciasta. Piecz 25minut w temp. 180°C. Jako pierwszy upiecz grubszy placek. Przełóż go na kratę kuchenną i wystudź. Drugi placek stanowiący spód ciasta zostaw do wystudzenia w formie.
Przygotuj masę. Wymieszaj w misce mleko, kakao, cukier puder, roztopiona w kąpieli wodnej czekoladę i połowę marmolady. Pokrusz rękami grubszy placek na kawałki i dodaj do masy. Wsyp pokrojone bakalie. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Rozsmaruj resztę marmolady na drugim placku pozostawionym w formie. Przykryj równomiernie przygotowana masą i lekko ją ugnieć.
Podgrzej w rondelku śmietankę. Wsyp połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Polej nią masę. Wstaw do lodówki aby masa się dobrze ścisnęła, a polewa zastygła. Gotowe pokrój na kwadraty.

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy torcik z porzeczką

Czekoladowy torcik z porzeczką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto pina colada
3

Ciasto pina colada

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasto czekoladowe z jabłkami
16

Ciasto czekoladowe z jabłkami

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Tort czekoladowo-wiśniowy
14

Tort czekoladowo-wiśniowy

aronia aronia
Wiem co jem

Fale Dunaju i  życzenia
5

Fale Dunaju i życzenia

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Dwukolorowe ciasto z wiśniami
9

Dwukolorowe ciasto z wiśniami

gania gania
My cuisine