Bagietki pszenno - żytnie

Bagietki pszenno - żytnie

Świetne urozmaicenie domowego pieczywa, którym ostatnio najczęściej są razowe żytnie chleby. Takie bagietki możecie podać na śniadanie - ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli przygotujecie je na imprezę, jako dodatek np. do grilla - uwierzcie, musicie przygotować się, że znikną w kilka minut.
Przepis na te bagietki pochodzi z bloga mojej koleżanki Joli - tutaj znajdziecie oryginał.
Zdjęcie - BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bagietki pszenno-żytnie SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki pszennej i dodatkowo mąka do podsypania
  • 25 dkg mąki żytniej chlebowej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • olej do posmarowania miski

Do ciepłego mleka dodaj cukier, pokruszone drożdże, masło, oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki zaczynu.
Mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn oraz wodę. Wyrób gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i "złóż" je kilkukrotnie.
Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj długie wałki, obficie podsypując je mąką pszenną. Wałki lekko poskręcaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Ja swoje bagietki upiekłam na kamieniu - tutaj znajdziecie więcej informacji o pieczeniu na kamieniu. Bagietki piekłam ok 15 minut.
Jeśli pieczesz bez kamienia, rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C, na dół piekarnika wstaw blaszkę z wodą, aby wytworzyć parę. Piecz 20-25 minut.
Zdjęcie - BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bagietki pszenno-żytnie

 

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów