Bagietka z malinami

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka malinowa chodziła za mną od dawna. Dlaczego by nie dodać jednych z moich ulubionych owoców do chleba- pomyślałam. Może się to wydać nieco kontrowersyjne, bo chleb z zasady rzadko aromatyzowany jest takimi owocami. Spotykamy je w drożdżówkach, czy rogalikach, ale tak po prostu w zwykłej bagietce? Raczej nie.

Jako, że nie należę do osób bojących się smaków postanowiłam dodać rozpuszczone maliny bezpośrednio do chlebowego ciasta. Pierwszy moment, jaki przekonał mnie, że pomysł był bardzo dobry, to moment w jakim wyjęłam ją z piekarnika. Nie spodziewałam się tak niezwykłego, malinowego zapachu. Wypełnił cały dom i napełnił mnie radością.

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejnym dobrym momentem jest próbowanie. No bo smakuje naprawdę pysznie, nie zbyt słodka, nie zbyt wytrawna, taka w sam raz. Z tego przepisu teoretycznie możecie przygotować 2 bagietki (tworząc dwa rulony na etapie formowania ciasta), ale ja postawiłam na jedną, grubszą bagietę.

Bagietka z malinami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Przygotuj maliny. Pomieszaj na patelni owoce z cukrem. Podsmaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, aż maliny puszczą sok. Rozgnieć je łyżką i odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki (w tym wystudzone maliny).
  3. Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta cienki rulon i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby jeden brzeg dotykał ścianki blachy. Możesz z drugiej strony zablokować rośnięcie zrolowaną szmatką, jeśli chcesz uzyskać cieńszą bagietkę (ja postawiłam na grubą).
  5. Odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Usuń szmatki i wstaw blachę do piekarnika.
  8. Piecz ok. 15-20 minut aż bagietka lekko zbrązowieje.
  9. Wyjmij i wystudź nieco. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
  10. Kromkę bagietki posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb z twarogiem i malinami
1

Zakręcony chleb z twarogiem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Buchty z malinami

Buchty z malinami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowo-bananowe brioszki

Cynamonowo-bananowe brioszki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy