Bagietka z malinami

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka malinowa chodziła za mną od dawna. Dlaczego by nie dodać jednych z moich ulubionych owoców do chleba- pomyślałam. Może się to wydać nieco kontrowersyjne, bo chleb z zasady rzadko aromatyzowany jest takimi owocami. Spotykamy je w drożdżówkach, czy rogalikach, ale tak po prostu w zwykłej bagietce? Raczej nie.

Jako, że nie należę do osób bojących się smaków postanowiłam dodać rozpuszczone maliny bezpośrednio do chlebowego ciasta. Pierwszy moment, jaki przekonał mnie, że pomysł był bardzo dobry, to moment w jakim wyjęłam ją z piekarnika. Nie spodziewałam się tak niezwykłego, malinowego zapachu. Wypełnił cały dom i napełnił mnie radością.

Zdjęcie - Bagietka z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejnym dobrym momentem jest próbowanie. No bo smakuje naprawdę pysznie, nie zbyt słodka, nie zbyt wytrawna, taka w sam raz. Z tego przepisu teoretycznie możecie przygotować 2 bagietki (tworząc dwa rulony na etapie formowania ciasta), ale ja postawiłam na jedną, grubszą bagietę.

Bagietka z malinami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Przygotuj maliny. Pomieszaj na patelni owoce z cukrem. Podsmaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, aż maliny puszczą sok. Rozgnieć je łyżką i odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki (w tym wystudzone maliny).
  3. Zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta cienki rulon i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby jeden brzeg dotykał ścianki blachy. Możesz z drugiej strony zablokować rośnięcie zrolowaną szmatką, jeśli chcesz uzyskać cieńszą bagietkę (ja postawiłam na grubą).
  5. Odstaw pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Usuń szmatki i wstaw blachę do piekarnika.
  8. Piecz ok. 15-20 minut aż bagietka lekko zbrązowieje.
  9. Wyjmij i wystudź nieco. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
  10. Kromkę bagietki posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb z twarogiem i malinami
1

Zakręcony chleb z twarogiem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Buchty z malinami

Buchty z malinami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Naleśniki na cydrze
1

Naleśniki na cydrze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb