Back to school muffins
Czas na powrót do szkoły. Znowu poranna gonitwa, zastanawianie się co włożyć do pudełka śniadaniowego, poszukiwanie niezbędnych elementów garderoby i brakujących podręczników. Po wakacyjnym lenistwie, to bardzo przyjemna odmiana. W końcu ile można odpoczywać. Dla tych, którzy szukają inspiracji na drugie śniadania polecam te oto muffinki. Zdecydowanie dla warzywomaniaków. Pełne warzyw, sera... przepis znalazłam w sieci na stronie Odlums.
Składniki na 12 babeczek:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czarny pieprz
- sól
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia cukinia
- 2 duże garści listków szpinaku
- 70 g sera cheddar + trochę do posypania babeczek
Marchewki i cukinię zetrzyj na tarce, lekko posól i odstaw. Szpinak posiekaj na malutkie kawałki. Zetrzyj ser. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, czarny pieprz i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Następnie odciśnij nadmiar wody z warzyw, najlepiej jeszcze osusz je papierowym ręcznikiem. Wszystkie warzywa oraz ser dodaj do surowego ciasta. Wymieszaj do połączenia się składników.
Gotową masę przełóż do papilotek, wypełnij je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, duża ilość warzyw może powodować, że będą wilgotne. Wtedy trzeba podpiec je jeszcze 5 minut.
Smacznego! Wydrukuj przepis