Baci di ricotta
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Baci di ricotta to niby pączki, ale chyba nie do końca. Zamiast drożdży występuje tu proszek do pieczenia, a smak i struktura różnią się nieco do tradycyjnego pączka. Jednak jest to wypiek smażony na głębokim tłuszczu więc jak najbardziej spełnia wymogi Tłustego Czwartku. Warto sróbować jak smakują te serowe pączusie, a że robi się je bardzo szybko, powinny znaleźć si,ę chętni.
Składniki
- ser ricotta - 200 g
- jajka - 2 szt.
- mąka pszenna - 75 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- cukier - 1 łyżka
- cukier puder
- olej do smażenia
Instrukcje
Ubić jajka z serem na gładką masę. Przesiać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej na wysokości ok. 2 cm. Małą łyżeczką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Pączki sporo wyrastają podczas smażenia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)