Baci di ricotta

Zdjęcie - Baci di ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Czas gotowania: 20 minut

 

Baci di ricotta to niby pączki, ale chyba nie do końca. Zamiast drożdży występuje tu proszek do pieczenia, a smak i struktura różnią się nieco do  tradycyjnego pączka. Jednak jest to wypiek smażony na głębokim tłuszczu więc jak najbardziej spełnia wymogi Tłustego Czwartku. Warto sróbować jak smakują te serowe pączusie, a że robi się je bardzo szybko, powinny znaleźć si,ę chętni.

Składniki

  • ser ricotta - 200 g
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - 75 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Instrukcje

Ubić jajka z serem na gładką masę. Przesiać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej na wysokości ok. 2 cm. Małą łyżeczką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Pączki sporo wyrastają podczas smażenia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Baci di ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy