Babka z mascarpone
Propozycja nie tylko na Wielkanoc.
Pyszna babka z mascarpone. Robi się ją błyskawicznie i może zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś pysznego o każdej porze roku.
Najlepiej smakuje krojona na cieniutkie plasterki. Ten ze zdjęcia był stanowczo za duży ?
Przechowywana w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość.
- 180 g masła
- 1 szkl. cukru
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę (proponuję tej czynności poświęcić jak najwięcej czasu). Następnie dodajemy mascarpone oraz ekstrakt waniliowy. Wbijamy po 1 jajku (jedno po drugim, gdy tylko to poprzednie wkręci się do masy). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo suche składniki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu dekorujemy babkę lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami