Babka z coca-colą
Ostatnio robiłam ciasto na coca-coli (choć de facto było to pepsi;) przepis pojawi się kiedyś na blogu ) i zostało mi nieco napoju w butelce, więc postanowiłam wykorzystać go do jeszcze jednego wypieku. Na bazie babki Zebra, zrobiłam kakaową babkę z coca-colą, podmieniając wodę gazowaną na coca-colę/pepsi właśnie.
W planach miałam dodać do ciasta jeszcze kawałki czekolady, ale zapomniałam ?
Babka wyszła mięciutka i wilgotna, choć jednak moim zdaniem wersja jasno-kakaowa (czyli właściwa babka zebra) jest zdecydowanie ciekawsza zarówno w smaku jak i wyglądzie. Tutaj jednak przeszkadzał mi ten dominujący smak kakao i to, że po czasie ten smak wydawał mi się po prostu… nudny.
szklanka=250 ml
- 5 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 2 lekko kopiate szkl. mąki pszennej (około 300 g)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 – 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. coca-coli/pepsi
Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz coca-colę, miksujemy dalej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Powstałą masę przelewamy do blaszki z kominem (u mnie silikonowa; tradycyjną formę należy wpierw natłuścić i oprószyć mąką czy kaszą manną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (LUB do suchego patyczka).
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami