Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

4

Na polskim wielkanocnym stole zdecydowanie musi się pojawić porządna baba! Mimo że sam bardziej jestem za sernikami czy mazurkami, to zawsze muszę jakąś babkę ukręcić, choćby dlatego, że stanowi ona piękną świąteczną ozdobę, a zawsze chętni też się na nią znajdą. Szczególnie moja Mama, dla której to ulubione ciasto. Tym razem postanowiłem upiec prostą babkę z ajerkoniakiem. Wykorzystałem do tego celu domowy likier jajeczny, na który przepisem podzieliłem się z Wami ostatnio. Dzięki niemu taka babka z ajerkoniakiem jest bardzo delikatna i nabiera smakowitego jajecznego aromatu z wyczuwalną nutą wanilii. Oczywiście można również użyć gotowego Advocaata, jeśli nie chce Wam się przygotowywać likieru samodzielnie. Dodatkowo ciasto wzbogaciłem odrobiną kurkumy, aby otrzymać apetyczny intensywny żółty kolor. Jest to jednak opcjonalny dodatek. Gotową babkę udekorowałem prostą polewą z białej czekolady z odrobiną ajerkoniaku. Można ją jednak również polukrować, albo posypać cukrem pudrem. Jestem przekonany, że tak przygotowana babka z ajerkoniakiem posmakuje wszystkim miłośnikom ciast ucieranych. 😉

Zdjęcie - Babka z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z ajerkoniakiem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

SKŁADNIKI

Babka z ajerkoniakiem

  • 5 dużych jajek (rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml ajerkoniaku (np. domowego z tego przepisu)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub ekstraktu
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy (opcjonalnie dla koloru)

 

  Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki ajerkoniaku (30 ml)
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30-36% (30 ml)
  • szczypta mielonej kurkumy (opcjonalnie dla koloru)

PRZYGOTOWANIE

Babka z ajerkoniakiem

  1. Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem na puszystą pianę (ok. 5 minut).
  2. Następnie wlewaj cienką strużką olej, nie przerywając miksowania. Analogicznie wlewaj ajerkoniak.
  3. Kolejno dodaj przesianą mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko na najniższych obrotach do połączenia się składników.
  4. Formę na babkę (o średnicy 24-26 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką, a następnie wlej ciasto (powinno być dość płynne). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut, sprawdzając babkę pod koniec pieczenia patyczkiem.
  5. Babkę wystudź całkowicie w formie, a następnie delikatnie wyjmij na paterę lub talerz.

 

  Polewa z białej czekolady

  1. Czekoladę połam i przełóż do miski wraz z ajerkoniakiem i śmietaną kremówką.
  2. Miskę wstaw do kąpieli wodnej (nad garnek z gotującą się wodą) i często mieszając roztop czekoladę. Dla uzyskania żółtego koloru dodaj na koniec odrobinę kurkumy i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową polewą udekoruj wystudzoną babkę.

Zdjęcie - Babka z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów