Babka trzy kolory – najlepsza

Mąka ziemniaczana w wypiekach, naprawdę robi dobrą robotę. Najlepszym na to przykładem jest babka – trzy kolory z cynamonem, orzechami i kakao. Tutaj, naturalne smaki świetnie się uzupełniają, babka jest zwarta i długo zachowuje świeżość. Ja na pewno będę wracać do tego przepisu i jestem pewna, że Wy również 🙂

Zdjęcie - Babka trzy kolory – najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babkę trzy kolory

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem, na puszysty krem. Kolejno dodawaj jajka, za każdym razem dokładnie połącz jajko z masą.

Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie połącz.

Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj cynamon, do drugiej kakao, do trzeciej orzechy.

Małą, podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Kolejno wykładaj masy orzechową, z kakao i z cynamonem.

Babkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę odłóż do przestudzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Babka trzy kolory – najlepsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Baba drożdżowa na maślance z cytryną i fiołkami. Wielkanocne odrodzenie
1

Baba drożdżowa na maślance z c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka trójkolorowa
6

Babka trójkolorowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka kokosowa (świeża i wilgotna!)
2

Babka kokosowa (świeża i wilgo…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka budyniowa

Babka budyniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake