Babka trzy kolory – najlepsza
Mąka ziemniaczana w wypiekach, naprawdę robi dobrą robotę. Najlepszym na to przykładem jest babka – trzy kolory z cynamonem, orzechami i kakao. Tutaj, naturalne smaki świetnie się uzupełniają, babka jest zwarta i długo zachowuje świeżość. Ja na pewno będę wracać do tego przepisu i jestem pewna, że Wy również ?
Składniki na babkę trzy kolory
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzyj z cukrem, na puszysty krem. Kolejno dodawaj jajka, za każdym razem dokładnie połącz jajko z masą.
Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie połącz.
Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj cynamon, do drugiej kakao, do trzeciej orzechy.
Małą, podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Kolejno wykładaj masy orzechową, z kakao i z cynamonem.
Babkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę odłóż do przestudzenia. Smacznego ?