Babka migdałowa
W ostatnim tygodniu mój blog bardzo zwolnił. Przeciążone serwery spowodowały, że blog przez jakiś czas był niedostępny. Pan z obsługi technicznej pocieszył mnie, że wszystko szybko wróci do normy. Gdzieś czytałam, że blogowanie jest tylko dla wytrwałych, ja ostatnio mam wrażenie, że blogowanie jest dla mega-wytrwałych. Na otarcie łez przygotowałam babkę migdałową. Kiedy wpada mi w rękę przepis na babkę, która w składzie ma mąkę ziemniaczaną i sporą ilość masła, mam dobre przeczucia. Takie babki zwykle są wilgotne, długo nie wysychają, a ta wzbogacona o migdały dodatkowo ma fantastyczny smak. Polecam ją z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy nad ciasta z masami przekładają lekkie babki.
Skladniki
- 4 jaka w temp. pokojowej (lekko rozkłócone)
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (migdały należy sparzyć, ściągnąć skórkę i posiekać)
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło ucieram na puch, dodaję stopniowo cukier i jajka. Nadal ucierając dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, mleko, aromat i na końcu migdały. Foremkę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki. Piekę ok. 55 min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!!!
Inne
Tagi: Migdały
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
E-mail *
Witryna internetowa
TranslationEnglishDeutschEspañolРусскийPolskiNajnowsze wpisy Babka migdałowa 9 marca 2014Brak komentarzy Dorsz z bazyliowym pesto 6 marca 2014Komentarze: 15 Zupa-krem z cebuli 5 marca 2014Komentarze: 13 Bułeczki maślane 3 marca 2014Komentarze: 25 Makaron ze szpinakiem 28 lutego 2014Komentarze: 17Popular Posts
- Sałatka z paluszkami surimi
- Lazania
- Kurczak w papierze
- Faworki
- Babeczki kokosowe
- Ciasteczka owsiane
- Makaron ze szpinakiem
- Babka siostry Anastazji
- Kurczak w warzywnym sosie
- Bułeczki maślane
Kategorie
- Babki i muffiny (11)
- Ciasta i ciasteczka kruche (12)
- Ciasta ucierane (13)
- Ciasta z biszkoptem (10)
- Ciasta z owocami (15)
- Ciasta z serem i serniki (5)
- Co na obiad ? (54)
- Dania z warzywami i jarskie (25)
- Desery (17)
- Do chleba (11)
- Kuchnia staropolska (15)
- Kuchnia włoska (15)
- Kurczak, indyk, kaczka (26)
- Makarony (8)
- Mięso wieprzowe (12)
- Na drożdżach (15)
- Pieczywo, pizze i tortille (9)
- Przetwory (7)
- Ryby (7)
- Sałatki i surówki (12)
- Wigilia i Boże Narodzenie (12)
- Z kociołka (19)
Tagiananas borówki Brukselka cebula cynamon czekolada dynia groszek zielony gruszki jabłka jogurt kakao kasza manna kukurydza maka razowa marcepan marchew mascarpone maślanka Migdały miód mleko mleko skondensowane nasiona ogórek Orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie owoce leśne papryka pestki dyni pieczarki pomidory por płatki owsiane ryż seler ser mielony sezam szpinak truskawki wanilia wiórki kokosowe śliwki żurawina