Babka makowa
Robiąc przedświąteczne porządki, na dnie szuflady znalazłam torebkę maku, na weekend upiekłam więc babkę makową. Ucierana, maślana babka ze starego zeszytu, wyszła jak malowana. Jeżeli masło mamy miękkie można ucierać ciasto mikserem, można również tradycyjnym sposobem utrzeć babkę w makutrze. Proste i bardzo smaczne ciasto, bardzo polecam :-)
Ostatni przedświąteczny wpis, chcę zakończyć życzeniami. Wszystkim fanom i wiernym czytelnikom bloga napiecyku, życzę wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym. Niech te święta będą przepełnione szczęściem, radością i spokojem w gronie najbliższych. Dziękuję za wszystko :-)
Małgosia.
Składniki
- 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maku
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego