Babka majonezowa czekoladowa
Po smakowym sukcesie jakim okazała się babka majonezowa, postanowiłam wypróbować również i wersję z kakao.
Choć sposób przygotowania różnił się od poprzedniej, również i ta babka okazała się strzałem w dziesiątkę! Wyszła bardzo smaczna, wilgotna i bardzo długo zachowała świeżość.
Polecam, jak najbardziej:)
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. majonezu
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Polewa:
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 20 ml wody
Kawę zalewamy około 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy majonez, miksujemy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy naprzemiennie mąkę przesianą z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia oraz przestudzoną kawę (zaczynamy i kończymy na mące).
Średniej wielkości formę z kominem smarujemy masłem, oprószamy mąką lub kaszą manną. Wylewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (LUB do suchego patyczka).
Przestudzoną babkę dekorujemy polewą: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Lekko tężejącą polewą dekorujemy babkę.