Babka kokosowa
Nietypowa babka o delikatnym kokosowym smaku, z dodatkiem mączki kokosowej i mleka kokosowego. Zamiast mąki kokosowej, można użyć wiórek kokosowych. Babka z wiórkami jest bardziej wilgotna, babka z mąką kokosową bardziej sucha, ponieważ mąka kokosowa wchłania wilgoć niczym sucha gąbka. Mimo to, bardziej mi smakuje babka z mąką kokosową. Wypróbujcie i oceńcie sami Za ten pyszny przepis dziękuję Dorocie
Ciasto ozdobiłam lukrem z dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo odświętne ciasto, polecam na święta i na weekendowy smakołyk
Z mleczka kokosowego, które zostanie, można przygotować naleśniki kokosowe.
Składniki
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki kokosowej lub wirków kokosowych
- 100 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka likieru kokosowego ( opcjonalnie )
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka kokosowego lub likieru kokosowego. Można dodać po łyżce likieru i mleka kokosowego