Babka kokosowa z morelami
Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
100 g wiórków kokosowych
100 mielonych orzechów laskowych
200 g masła
120 g ksylitolu/cukru
5 jajek
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g suszonej żurawiny
200 g suszonych moreli
200 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
- wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu
- posiekać żurawinę i morele
- masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich obrotach miksera
- w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej
- foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona
- wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
SMACZNEGO !
źródło: z przepisu załączononego do kupionej foremki