Babka dyniowa - fit
Babka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko.
Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna na pochmurne, bure dni. Mięciutka, wilgotna i co dzień to lepsza. Do upieczenia babki użyłam mąki orkiszowej i oleju zamiast masła, same zalety! Jeśli pieczesz babkę z tradycyjnej mąki pszennej dodaj tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam.
Składniki:
250 g puree z dynii
4 jajka L
350 g mąki orkiszowej 630
220 g cukru/ksylitolu
150 ml oleju
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
skórka otarta z 1 pomarańczy
kilka łyżek soku z pomarańczy
Wykonanie:
- puree z dynii przygotować wg przepisu z bloga
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Jajka powinny potroić objętość. Do masy, cały czas ubijając dodawać porcjami olej i puree z dynii. Na koniec wmieszać porcjami makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy
- wlać ciasto do formki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około 10 minut studzić w foremce, potem wytrząsnąć babkę i studzić na kratce. Podawać posypaną cukrem pudrem