Babka dwukolorowa
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na babkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki. Babka prosta i bardzo smaczna, polecam i życzę Wam miłego poniedziałku. U mnie w Rzeszowie niestety od wczoraj pada, ciemno i wietrznie. Nie nastraja taka pogoda pozytywnie niestety ;-)
Blaszka: 12 x 30 cm
Składniki:
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 150 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie owoców kandyzowanych 100 g
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady
- cukierki do ozdoby
- 3 łyżki śmietanki 30%
1.Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo jajka. Mąkę stopniowo na dwa lub trzy razy mąkę przesianą z proszkiem na przemiennie z mlekiem.
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy kakao i mieszamy, a do drugiej owoce kandyzowane i mieszamy.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto ciemnie (tak niedbale) i na ciasto jasne z owocami kandyzowanymi.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i babkę pieczemy około 60 minut. Czy upieczona sprawdzamy patyczkiem.
5. Jeśli chcemy babkę z polewą to czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią babkę i posypujemy cukiereczkami. Babkę możemy też tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Babkę pokroiłam nożem Ambition :-)