Babka czekoladowo – cytrynowa
Na świąteczne ciasto, wybrałam stary, dobry i sprawdzony przepis na babkę piaskową. Dokonałam jednak małych zmian i do ciemnej masy, zamiast kakao, dodałam rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Natomiast jasną masę, wzbogaciłam o sok i skórkę z cytryny.
Ten przepis jest niezawodny, a babka jest delikatna, bardzo aromatyczna i długo zachowuje świeżość ? Polecam do świątecznej kawy ?
Z okazji Świąt Wielkiej Nocy, chcę złożyć wszystkim fanom, serdeczne życzenia. Świąteczne dni niech będą czasem wypoczynku, refleksji, spokoju i zachwytu nad pięknem odradzającego się życia. A Zmartwychwstały Chrystus, niech Was prowadzi drogami szczęścia, zdrowia i pomyślności. Wesołych Świąt !!!
Składniki
- 5 większych jaj w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g. gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
- skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Czekoladę połam na kawałki i podgrzej z kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Gotową masę czekoladową, odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem, na gęstą i puszystą pianę. Dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość pomieszaj.
Dodaj rozpuszczone masło i ponownie pomieszaj.
Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj, rozpuszczoną czekoladę. Do drugiej dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie pomieszaj obie masy.
Foremkę z babki z kominkiem, dokładnie natłuść i posyp bułką tartą. Kolejno wykładaj łyżką masę jasną i ciemną. Wyrównaj powierzchnię.
Babkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia, około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, babka jest gotowa ?
Babkę odstaw do przestudzenia ? Smacznego ?