Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe. Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka cytrynowa wilgotna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babka cytrynowa wilgotna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa wilgotna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa wilgotna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa babka jogurtowa
2

Cytrynowa babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowa na maślance
3

Babka cytrynowa na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowo-lawendowa

Babka cytrynowo-lawendowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lubicie ciasta piaskowe...?
1

Lubicie ciasta piaskowe...?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Babka cytrynowa
31

Babka cytrynowa

gania gania
My cuisine

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym

Owsianka z pomarańczami, orzec…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia