Babeczki owieczki
Urocze babeczki, które z całą pewnością najbardziej spodobają się tym najmłodszym członkom rodziny. Są jak najbardziej w wielkanocnym klimacie.
Te babeczki to moja propozycja na wspólne i twórcze spędzenie czasu z dziećmi. Ja tylko upiekłam babeczki i przygotowałam krem. Cała reszta to dzieło mojego dziecka.
To bardzo fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu, czy zapewnienie dziecku – zwłaszcza w obecnej sytuacji – jakiejś rozrywki. Dzieci lubią takie twórcze zajęcia, o czym zapewniałam również przy okazji publikacji przepisu na ciasteczka owieczki.
Składniki na około 16-17 babeczek:
- 240 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 g śmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak)
- 120 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 125 g serka mascarpone
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
- mini pianki marshmallow (najlepiej białe)
- masa marcepanowa lub masa cukrowa
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy serek śmietankowy, oraz jajka (po jednym). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Przygotowanym ciastem wypełniamy (do 2/3 wysokości) formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Babeczki ostrożnie przenosimy do wystudzenia na kratkę, a formę na muffiny wypełniamy nowymi papilotkami i nakładamy pozostałe ciasto.
Z masy marcepanowej lub masy cukrowej przygotowujemy główki owieczek.
Mini pianki kroimy nożyczkami kuchennymi na pół.
Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno (najlepiej w niewielkim naczyniu), dodajemy mascarpone oraz cukier puder do smaku.
Powstały krem nanosimy na babeczki. Zaczynając od krawędzi, układamy pianki, przecięciem do dołu. Dajemy główkę owieczki i wypełniamy całą powierzchnię babeczki pozostałymi piankami.
Polecam również mój przepis na Ciasto majonezowe z masą budyniową i frużeliną wiśniową