Babeczki na słono -z tuńczykiem

Babeczki  na słono -z tuńczykiem

Przekaska idealna dla nieproszonych gosci-dlaczego?

Babeczki smialo mozemy przygotowac na "zas",pozostawic w kartonowym pudeleczku i przchowywac nawet tydzien.

Kiedy odbieramy telefon-" za 10 minut jestesmy"-ha!,jestesmy gotowi! bo 10 min.w zupelnosci wystarczy aby nasze babeczki w pelnej krasie powedrowaly na stol i czekaly na gosci.

Zapraszam!

Zdjęcie - Babeczki  na slono -z tunczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki na slono -z tunczykiem

Ciasto na 15 porcji

.1 szklanka maki pszennej

.1/2 kostki masla

.szczypta soli

 

Krem

.1 puszka tunczyka w oleju

.3 jajka

.3 lyzki majonezu

.szczypior

.sol i pieprz

 

ponadto

.ser zolty tarty

 

Wykonanie

Na deske przekladamy przesiana make,dodajemy sol i pokrojone zimne maslo.

Za pomoca noza laczymy skladniki,potem zagniatamy dosc spojne ciasto,zawijamy w folie i odkladamy do lodowki na 30 min.

Foremki do babeczek smarujemy maslem i pudrujemy maka.

Ciasto wyciagamy z lodowki i walkujemy na niezbyt cienki dysk.

Szklanka o srednicy wiekszej niz foremki wykrawamy z ciasta kolka i szczelnie wypelniamy nim foremki,nastepnie kazda nakluwamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C,przez 20 min.-studzimy.

 

Krem

Jajka gotujemy na twardo,obieramy ze skorupek i kroimy na male czastki,potem przekladamy do wysokiego naczynia.

Tunczyka odlewamy z oleju,dodajemy do jajek,potem jeszcze majonez,szczypiorek ,pieprz i sol.

Za pomoca recznego blendera miksujemy na gladki krem.

Przekladamy krem do szprycy z ozdobna koncowka i dekorujemy babeczki.

Starty zolty ser umieszczamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st.C przez 5 min.

Dekorujemy jednak w/g wlasnego uznania.

Smacznego!

 

Rada!

Foremki do babeczek sa male,aby wysmarowac dokladnie ich boki uzylam pedzelka maczanego w roztopionym masle.

 

Kategorie przepisów