Babeczki na słono -z tuńczykiem
Przekaska idealna dla nieproszonych gosci-dlaczego?
Babeczki smialo mozemy przygotowac na "zas",pozostawic w kartonowym pudeleczku i przchowywac nawet tydzien.
Kiedy odbieramy telefon-" za 10 minut jestesmy"-ha!,jestesmy gotowi! bo 10 min.w zupelnosci wystarczy aby nasze babeczki w pelnej krasie powedrowaly na stol i czekaly na gosci.
Zapraszam!
Babeczki na slono -z tunczykiem
Ciasto na 15 porcji
.1 szklanka maki pszennej
.1/2 kostki masla
.szczypta soli
Krem
.1 puszka tunczyka w oleju
.3 jajka
.3 lyzki majonezu
.szczypior
.sol i pieprz
ponadto
.ser zolty tarty
Wykonanie
Na deske przekladamy przesiana make,dodajemy sol i pokrojone zimne maslo.
Za pomoca noza laczymy skladniki,potem zagniatamy dosc spojne ciasto,zawijamy w folie i odkladamy do lodowki na 30 min.
Foremki do babeczek smarujemy maslem i pudrujemy maka.
Ciasto wyciagamy z lodowki i walkujemy na niezbyt cienki dysk.
Szklanka o srednicy wiekszej niz foremki wykrawamy z ciasta kolka i szczelnie wypelniamy nim foremki,nastepnie kazda nakluwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C,przez 20 min.-studzimy.
Krem
Jajka gotujemy na twardo,obieramy ze skorupek i kroimy na male czastki,potem przekladamy do wysokiego naczynia.
Tunczyka odlewamy z oleju,dodajemy do jajek,potem jeszcze majonez,szczypiorek ,pieprz i sol.
Za pomoca recznego blendera miksujemy na gladki krem.
Przekladamy krem do szprycy z ozdobna koncowka i dekorujemy babeczki.
Starty zolty ser umieszczamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st.C przez 5 min.
Dekorujemy jednak w/g wlasnego uznania.
Smacznego!
Rada!
Foremki do babeczek sa male,aby wysmarowac dokladnie ich boki uzylam pedzelka maczanego w roztopionym masle.