Babeczki mandarynkowe

Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre, a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je w szczelnym pojemniku lub torbie foliowej, po nocy robią się bardzo delikatne, miękkie, aromatyczne i wspaniałe w smaku. Jeśli będziecie chcieli przygotować je na Wielkanoc, możecie upiec je nawet w piątek, szczelnie przechowane będą wspaniałe nawet w Wielkanocny Poniedziałek, choć wątpię, że wytrzymają do poniedziałku 😉 Babeczki można polać polewą z białej czekolady lub lukrem, choć jak dla mnie najlepiej smakują właśnie z ciepłą polewą z białej czekolady i gałką lodów. Przepis jest prosty i z pewnością uda się każdemu przy zachowaniu jednej i często powtarzanej przeze mnie zasady dotyczącej temperatury składników. Składniki na te babeczki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie więc wcześniej z lodówki śmietanę, jajka i ewentualnie mandarynki, żeby zdążyły ogrzać się do temperatury pokojowej, reszta to już prosta sprawa. Skusicie się ? 😉

Babeczki mandarynkowe
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 20 minutes Razem 35 minutes
Porcje 10

Autor Anna

Składniki

  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 sztuka mandarynka skórka otarta z niej
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 80 ml soku z mandarynki
  • 2 łyżki śmietany 18%

InstrukcjaPrzygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, górna i dolna grzałka. Formę na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką. Użyłam silikonowej formy na sześć babeczek o średnicy 7 cm. Można również użyć foremek do muffinek. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić na bok.

  2. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz skórką z mandarynki. Jajka (w temperaturze pokojowej) wbić do miski dodać cukier, ubić przy pomocy miksera na puszystą masę (trwa to kolka minut), następnie dodać rozpuszczone masło, sok z mandarynki i śmietanę jednocześnie ubijać.

  3. Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, miksować na średnich obrotach do połączenia się masy.

  4. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tz. suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmujemy na kratkę i studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Babeczki fantastycznie smakują z sosem z białej czekolady i gałką lodów 😉

  6. Smacznego!

Notatki

Ważne - pamiętajcie o składnikach w temperaturze pokojowej! 

Babeczki najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu dlatego też po całkowitym wystudzeniu przełóżcie je do szczelnie zamkniętego plastikowego pojemnika. Zapewniam, że następnego dnia będą przepyszne!

Mandarynkę wyszorujcie przed starciem skórki.

Zdjęcie - Babeczki mandarynkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki mandarynkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Inspiracja z tej strony

Kategorie przepisów

Podobne przepisy