Babeczki kruche z mascarpone
Po słonecznych i aktywnych wakacjach, ciężko zmobilizować się do konfrontacji z kuchnią. Jednak blogowanie silnie uzależnia, stymuluje do działania i daje mnóstwo satysfakcji, dlatego w gorący wieczór wyrabiam kruche ciasto z mąki orkiszowej, kolejno wylepiam ciastem metalowe foremki i krótko piekę kruche babeczki. Jutro będzie nowy wpis
Gotowe ciastka, delikatnie wyciągam z foremek zaraz po upieczeniu. Nie wykorzystane białka można zamrozić, przydadzą się np. na dietetyczny omlet lub ciasteczka bez mąki. Masę z mascarpone można zastąpić ulubionym budyniem, wtedy przydadzą się letnie owoce tj. maliny, truskawki, jeżyny. Bardzo polecam
Składniki na 8 dużych babeczek o średnicy 8 cm.
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 12 – 13 dkg masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżka wody mineralnej
- szczypta soli
- 150 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki czekoladowego napoju Nesquik w proszku