Babeczki dziecinnie proste
Ogrom przepisów na babeczki i muffinki może przytłoczyć. Bo jak w tym tłumie znaleźć te najłatwiejsze do przygotowania, a przy tym także smaczne ?
Jeśli lubicie lekkie, puszyste i maślane babeczki - ten przepis jest dla Was. Są to babeczki "dziecinnie proste", które przygotować możecie sami lub przy współudziale Waszych pociech.
Moja Iga rwie się do pieczenia, co czasem cieszy, a czasem irytuje (b zwłaszcza gdy zostawia po sobie niezły bałagan ;) )
Czyżby ktoś przekazał jej miłość do wypieków ? Oby ta miłość kwitła i rozwijała się coraz bardziej.
PRZEPIS
NA BABECZKI DZIECINNIE PROSTE
Składniki:
( około 20 babeczek )
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, o temperaturze pokojowej utrzeć dokładnie z cukrem pudrem.
2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas kontynuując proces ucierania.
4. Następnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki.
5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką.
6. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut, aż babeczki nabiorą rumianego koloru.
Smacznego !
Jeśli lubicie lekkie, puszyste i maślane babeczki - ten przepis jest dla Was. Są to babeczki "dziecinnie proste", które przygotować możecie sami lub przy współudziale Waszych pociech.
Moja Iga rwie się do pieczenia, co czasem cieszy, a czasem irytuje (b zwłaszcza gdy zostawia po sobie niezły bałagan ;) )
Czyżby ktoś przekazał jej miłość do wypieków ? Oby ta miłość kwitła i rozwijała się coraz bardziej.
PRZEPIS
NA BABECZKI DZIECINNIE PROSTE
Składniki:
( około 20 babeczek )
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1, 5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, o temperaturze pokojowej utrzeć dokładnie z cukrem pudrem.
2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas kontynuując proces ucierania.
4. Następnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki.
5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką.
6. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut, aż babeczki nabiorą rumianego koloru.
Smacznego !