Babeczki dyniowe z orzechami
Najlepsze jesienią ze świeżego musu dyni i orzechów włoskich lub laskowych. Babeczki dyniowe mają intensywny pomarańczowy kolor, przy tym delikatny pomarańczowy aromat i chrupiące orzechy w środku. Przygotujesz je bez użycia miksera, na mące pszennej lub na mieszance mąk bezglutenowych.
Sprawdzą się do śniadaniówki dla maluchów i na jesienną niespodziankę dla najbliższych ?
Składniki / 12 – 14 babeczek
- 2 szkl. mąki pszennej ( u mnie mąka bezglutenowa Schar )
- 1/2 szkl. cukru ( jeżeli wolisz bardziej słodkie wypieki dodaj 3/4 szkl )
- 1 szkl. mleka
- 150 g masła ( rozpuszczonego i ostudzonego )
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. musu z dyni
- 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miseczki daję produkty sypkie i dokładnie mieszam.
Do drugiej daję jajka, mleko, mus z dyni, masło i ekstrakt pomarańczowy – całość dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Łączę zawartość miseczek, wszystko mieszam rózgą lub mikserem na małych obrotach.
Na koniec dodaję posiekane orzechy. Całość ponownie krótko mieszam.
Foremkę na babeczki, wykładam papierowymi papilotkami. Każdą wypełniam do 3/4 wysokości masą dyniowo – orzechową.
Babeczki piekę około 25 minut w temp. około 180 stopni, powinny się mocniej zarumienić. Gotowe muffiny wyciągam z piekarnika i zostawiam na kratce do przestudzenia ? Smacznego ?