Babeczki dyniowe pumpkin spice

Babeczki dyniowe pumpkin spice

 

Jesień to idealny czas na przygotowywanie aromatycznych wypieków, które rozgrzewają swoim smakiem i zapachem. A skoro i jesień to nie może się obyć bez królowej tej pory roku, czyli dyni! Dlatego jeśli szukasz przepisu, który idealnie wpisze się w ten klimat, to te babeczki dyniowe pumpkin spice będą strzałem w dziesiątkę! Ich wilgotne, delikatne ciasto i korzenne nuty przypraw takich jak: cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa sprawią, że z pewnością nie poprzestaniesz na jednej!

Do tego przepisu zainspirowała mnie słynna kawa Pumpkin Spice Latte oraz spora ilość dyniowego purée, która pozostała mi po przygotowaniu syropu. Sam wykorzystałem tutaj surową, zmiksowaną na pulpę dynię, jednakże z powodzeniem można wykorzystać także upieczoną. Te babeczki dyniowe są szalenie proste w przygotowaniu i wszystko można zrobić w jednej misce w okamgnieniu. Wystarczy połączyć suche składniki, jak mąka, cukier, proszek do pieczenia i korzenne przyprawy, a następnie dodać dynię, jajka oraz olej i wszystko wymieszać. Później na chwilę hop do pieca i już po chwili można cieszyć się pysznymi aromatycznymi muffinkami. Zamiast łączyć poszczególne przyprawy korzenne, możesz także użyć gotowej przyprawy do piernika.

Moje babeczki dyniowe postanowiłem dodatkowo ozdobić czapą z bitej śmietany oraz oprószyć cynamonem. Świetnie sprawdzi się tutaj również krem maślany na bazie serka Philadelphia. Do samego ciasta można również dorzucić orzechy włoskie albo migdały. Swoim smakiem przypominają nieco ciasto marchewkowe. Gorąco polecam je na jesienne dnI! 🙂

Zdjęcie - Babeczki dyniowe pumpkin spice - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki dyniowe pumpkin spice

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut

Składniki na babeczki dyniowe pumpkin spice:

Babeczki dyniowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 250 g zmielonej świeżej dyni lub purée po upieczeniu dyni
  • 2 duże jajka

 

Dodatkowo:

  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu do oprószenia

Jak przygotować babeczki dyniowe pumpkin spice?

  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą oraz cukrem.
  2. Wbij jajka, wlej olej rzepakowy oraz dodaj dyniowe purée. Wymieszaj szpatułką lub trzepaczką do połączenia.
  3. Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Babeczki piecz w 180°C przez 20-25 minut do suchego patyczka (zależy to od ilości wody w dyniowym purée). Odstaw do wystudzenia.
  4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj nią babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego. Oprósz je mielonym cynamonem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Babeczki dyniowe pumpkin spice - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów